• Головна
  • У духовці, на сковорідці, на мангалі й на зиму: прості рецепти приготування «синеньких»
15:56, 4 вересня 2021 р.

У духовці, на сковорідці, на мангалі й на зиму: прості рецепти приготування «синеньких»

У духовці, на сковорідці, на мангалі й на зиму: прості рецепти приготування «синеньких»

Літо, що 4 дні тому завершилось, залишається тільки згадувати. Сонце, тепла погода й дощі посприяли доброму врожаю овочів, зокрема «синеньких». Ці баклажани знає кожна лозівська господиня, яка готувала з них страви, а їх безліч. Редакція сайту 05745.com.ua підібрала 5 страв із «синеньких», що просто й швидко приготувати.

«Синенькі» — це баклажани чорно-синього кольору. Овоч потрапив до нас з Туреччини ще у 17 столітті. На Лозівщині урожай баклажанів починають збирати з середини липня. Господині навчилися готувати безліч страв з баклажанів, їх смажать, запікають, консервують різними способами, щоб смакувати взимку, коли мороз на дворі, а на столі ароматні літні плоди.

У духовці, на сковорідці, на мангалі й на зиму: прості рецепти приготування «синеньких», фото-1

Пропонуємо 5 простих рецептів приготування «синеньких».

  • Баклажани у духовці

«Синенькі» запечені у духовці — відмінна гаряча закуска до будь-якого столу — і на звичайний обід, і на святковий стіл. Страва обов'язково порадує всіх своїм смаком.

Приготування: Для приготування гарячої закуски найкраще використовувати великі помідори та твердий сир Гауда, тому що він досить солений й смачний, коли розплавиться від нагрівання. При смаженні баклажани треба поперчити й посолити, в кінці, за бажанням, можна додати базилік. Його треба дрібно порізати й покришити на готову закуску.

Інгредієнти:

  • баклажани — 1 кг;
  • сир — 300 грамів;
  • помідори — 3 - 4 штуки;
  • оливкова олія — ​​3- 4 ст. ложок
  • базилік — 1 штука;
  • сіль, перець на свій смак.

За рецептом страви вистачить на 3-4 порції.

У духовці, на сковорідці, на мангалі й на зиму: прості рецепти приготування «синеньких», фото-2
  • Баклажани на сковороді

Овочі смажать у борошні та подають з помідорами й часником. Майонез тут не обов'язковий інгредієнт, проте з ним закуска виходить набагато смачніша. Крім того, майонез добре пом'якшує гострий смак свіжого часнику. Томати краще брати м'ясисті, щоб вони не «розтеклися» тарілкою, інакше вид у готової страви вийде не естетичний.

Приготування: наріжте баклажани тонкими кружечками (близько 5 мм), краще використовувати молоді плоди з дрібним насінням. Посипте кружечки сіллю та дайте їм настоятися приблизно 30 хв, щоб вийшла гіркота. Промийте баклажани водою, обсушіть, обваляйте кожен гурток у борошні. Обсмажуйте кільця баклажанів в борошні у киплячій олії на середньому вогні до рум'яного кольору. Перевертайте кільця на другу сторону. Кожна сторона має смажитися не більше 3-4 хвилин. Готові баклажани викладіть на блюдо та змастіть майонезом, присипаючи різаним часником. Перекладайте баклажани тонкими кружечками томатів та дайте страві настоятися 15-20 хв й до столу. Зверху можна прикрасити гілочками петрушки.

Інгредієнти:

  • баклажани — 3 штуки;
  • помідори — 5 штуки;
  • часник — 4 зубчики;
  • борошно — 3 столові ложки;
  • майонез — 250 грамів.

Сіль та рослинну олію на свій смак.

У духовці, на сковорідці, на мангалі й на зиму: прості рецепти приготування «синеньких», фото-3
  • Баклажани з димком на мангалі з травами та часником

Приготування: Наріжте баклажани вздовж частинами завтовшки близько 6 мм. Натріть їх з усіх боків 2 чайними ложками солі і залиште на 15 хвилин. Промокніть овочі паперовим рушником. З'єднайте масло, сіль, що залишилася, подрібнений часник, зелень і перець. Умочіть у цю суміш кожен шматок баклажана з обох сторін. Викладіть їх на решітку та обсмажуйте по 5-7 хвилин  з кожного боку до золотистого кольору.

Інгредієнти:

  • баклажани — 2 кілограми;
  • сіль — 2 чайні ложки;
  • рослинна олія — 120 мілілітрів;
  • часник — 3 зубчики;
  • свіжа рублена петрушка — 2 столові ложки;
  • свіже рублене орегано — 2 столові ложки;
  • мелений чорний перець — 0,5 чайної ложки.

Перед подачею знову умочіть овочі у масляну суміш.

У духовці, на сковорідці, на мангалі й на зиму: прості рецепти приготування «синеньких», фото-4
  • Баклажанна ікра на зиму (шматочками)

Приготування: помиті та почищені баклажани нарізати невеликими кубиками. Викласти у миску, обсипати сіллю, залишити на 20 хвилин, після чого віджати сік, що виділився та обсмажити овочі на соняшниковій олії до м'якості. Моркву та цибулю нарізати кубиками, обсмажте на олії до прозорості цибулі і м'якості моркви.

Перець порубати кубиками та додати до моркви й цибулі, смажити ще 5 хвилин. Тим часом помідори нарізати також кубиками й додайте слідом до перцю. Тушкуйте 7 хвилин й влийте оцет. Викладіть до овочів обсмажені баклажани, посоліть, поперчіть і перемішайте. Часник дрібно порубати та додати в ікру. Тушкувати 5 хвилин, після чого розкласти у сухі стерильні банки та закатати прокип'яченими кришками. Заготовлене слід накрити теплою ковдрою та витримати у кімнаті до повного охолодження, тільки після цього вже переносити на постійне місце зберігання.

Інгредієнти:

  • баклажани — 1,5 кілограми;
  • соняшникова олія — 120 міліграмів;
  • морква — 100 грамів;
  • цибуля ріпчаста — 200 грамів;
  • болгарський перець — 250 грамів;
  • помідори — 200 грамів;
  • оцет — 50 грамів;
  • часник — 5 грамів;
  • Молотий чорний перець та сіль свій смак.

Після приготування трохи ікри залиште та почастуєте сім'ю, адже напевно біля плити вже утворилася черга.

У духовці, на сковорідці, на мангалі й на зиму: прості рецепти приготування «синеньких», фото-5
  • Салат з баклажанів (на зиму)

Простий і швидкий салат з баклажанів можна їсти окремо з хлібом або подавати до макаронів та м'яса. Страву готують 25 хв. За рецептом вистачить на 6 порцій.

Приготування: Влити воду у каструлю, в неї додати оцет й сіль, поставити на вогонь та довести рідину до кипіння. Баклажани нарізати кубиками по 2 см. товщиною. Опустити овочі в киплячий маринад та варіть 5 хв. Потім висипати овочі на друшляк та остудити їх. Кріп помити й дрібно порізати ножем. У зручній ємності перемішати кріп, баклажани та соняшникову олію. Розкласти салат по сухим стерилізованих банках, герметично закрити їх й поставити у холодильник на зберігання.

Інгредієнти:

  • вода — 3 літри;
  • часник — 6 зубчики;
  • оцет — 10 столових ложок;
  • кріп — 300 грамів;
  • баклажани — 2,5 кілограми;
  • олія соняшникова — 350 мілілітрів;
  • сіль на свій смак.
У духовці, на сковорідці, на мангалі й на зиму: прості рецепти приготування «синеньких», фото-6

Ми є у Telegram. Приєднуйтесь, на вас чекають тільки перевірені новини

Читайте також: На замітку лозівчанам: в Україні заборонили продаж ліків дітям до 14 років

На замітку лозівчанам: в Україні планують заохочувати за вакцинацію

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#їжа #смак #страва #баклажани #рецепти
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
live comments feed...