Гарбуз — корисний та універсальний овоч, з якого можна приготувати не тільки смачні солоні страви, а й солодкі. Гарбуз добре зміцнює імунітет, відмінно виводить шлаки та знижує холестерин, а також це відмінні ліки для людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями. Пропонуємо кілька рецептів, де головним є гарбуз.
Гарбуз — універсальний плід, з якого можна зробити все що завгодно, від супів до десертів та соків. Правильно приготовані страви з гарбуза завжди смачні та корисні для здоров'я. Пропонуємо 5 варіантів приготування страв з гарбузом
- Крем-суп з гарбузом та спеціями
Суп з гарбуза, картоплі, морквою та цибулею — ароматний, зігрівальний з тонким смаком прянощів. Має у складі не тільки величезну кількість вітамінів, але й низьку калорійність.
Продукти:
- гарбуз (вага без шкірки та насіння) — 500 г;
- картопля — 2 шт;
- морква — 1 шт;
- цибуля ріпчаста — 1 шт;
- часник — 2 зубчики;
- масло вершкове — 30 г;
- молоко — 180 мл;
- сіль до свого смаку;
- спеції (перець чорний мелений, імбир сушений, мускатний горіх, куркума) — до свого смаку.
Рецепт приготування
Для приготування треба почистити від шкірки картоплю, цибулю, часник, моркву, а гарбуз ще й від насіння. Гарбуз, моркву та картоплю нарізати приблизно однаковими шматочками. Скласти овочі в каструлю, посолити, додати воду, щоб вона їх покривала й поставити на плиту варитися. Доки овочі варяться, подрібнені цибулю та часник підсмажити на сковороді з вершковим маслом. Пасерувати до прозорості й додати прянощі. Потім цибулю та часник зі спеціями пересипати зі сковороди у каструлю, до інших овочів. Варити овочі потрібно до м'якого стану. Перемішати овочі блендером, додати молоко, поставити на плиту та прогріти до появи «першої пари». При подаванні суп з гарбуза можна прикрасити гарбузовим насінням.
- Гарбузова каша з рисом та молоком
Смачна, солодка, ніжна та напрочуд гарна каша — це чудовий сніданок. Молочна рисова каша з гарбузом підходить як дорослим, так і дітям.
Продукти:
- гарбуз — 700-800 г;
- вода — 0,5 склянки (1 стакан - 250 мл);
- молоко — 1,5 склянки;
- сіль — 1/3 ч. ложки;
- цукор — 1/3 склянки;
- рис — 0,5 склянки;
- вершкове масло.
Рецепт приготування
Почищений гарбуз нарізати кубиками 1,5 х 1,5 см або трохи більше, скласти у каструлю, залити водою та поставити на вогонь. Накрити кришкою. Після закипання зменшити вогонь та варити 10 хв. Налити молоко й довести до кипіння. Додати сіль, цукор, перемішати. Далі насипати промитий рис, рівномірно розподіливши його по поверхні. Ні в якому разі не перемішувати, інакше каша пригорить. Накрити кришкою (не до кінця, щоб молоко не «втекло») та варити близько 30 хвилин на самому маленькому вогні, поки рис повністю не звариться. Гарбузова каша майже готова. Її потрібно добре перемішати, роздавлюючи ложкою шматочки гарбуза, додати шматочок вершкового масла й можна подавати на стіл.
- Пиріг з гарбузом та яблуками
Гарбузовий пиріг з яблуками — смачне осіннє блюдо. Пиріг виходить соковитим, не схожим на бісквіт. Через солодкість гарбуза додаткові ароматизатори страві не потрібні. На приготування знадобиться близько години.
Продукти:
Для начинки:
- гарбуз — 300-400 г;
- яблука (великі) — 2 шт;
- лимон — 1/2 шт;
- вершкове масло — 100 г;
- цукор — 75 г;
- мелений мускатний горіх — 1/2 чайна ложка;
- мелена кориця — 1 ч. л;
- мелений імбир — 1/2 ч. л;
Для підготовки форми:
- вершкове масло — 10 г;
- панірувальні сухарі — 3 ст. л.
Для змазування пирога:
- яєчний білок — 1 шт;
- цукор — 1 ст. л;
Для тіста:
- борошно — 480 г;
- цукор — 100 г;
- вершкове масло — 200 г;
- жовтки — 2 шт;
- сметана (жирність 20%) — 2 ст. л;
- ванільний цукор — 1 ч. л;
- розпушувач — 3/4 ч. л.
Рецепт приготування
Тісто. Борошно просіяти через дрібне сито у більшу миску. Додати цукор та перемішати. Отриману суміш пересипати стіл. Холодне вершкове масло нарізати маленькими кубиками. Додати у суміш борошна з цукром на столі та порубати широким ножем до отримання маслянистої крихти. Додати жовтки, сметану, ванільний цукор та розпушувач. Ретельно вимісити тісто, сформувати кулю, загорнути у харчову плівку та поставити у холодильник на 30 хвилин.
Начинка. М'якоту гарбуза вимити й порізати тонкими скибочками або соломкою. За бажанням, гарбуз можна натерти на крупній тертці. Помиті яблука порізати тонкими часточками та полити лимонним соком. Обережно перемішати.
У сковороді (з високими бортиками) розтопити вершкове масло. Додати цукор та, помішуючи, прогріти на слабкому вогні 5 хвилин. Покласти гарбуз й тушкувати під кришкою 15 хвилин.
У сковороду до гарбуза додати підготовлені яблука. Тушкувати 5 хвилин під кришкою. Додати мускатний горіх, корицю та імбир. Перемішати й тримати на вогні 2 хвилини. Дати охолонути.
Форму діаметром 26 см змастити вершковим маслом та посипати панірувальними сухарями. Тісто для пирога розділити на дві нерівні частини (одна повинна бути більша за іншу приблизно на третину).
Більшу частину розкачати в тонкий пласт й покласти у форму таким чином, щоб дно та бортики були закриті. Викласти начинку з яблук та гарбуза й розрівняти.
Тісто, що залишилося, розкачати та нарізати смужками. Кожну скрутити джгутиком. Переплітаючи, викласти на начинку з гарбуза з яблуками. Білок збити з цукром та змастити верх пирога. Випікати 45 хвилин при 200 градусах.
- Салат з гарбузом та куркою
Цей салат можна приготувати з продуктів, що залишилися в холодильнику, але їх поєднання настільки смачне й вдале, що ця страва буде частим гостем на столі. Це не тільки відмінна закуска, але й самостійна трава.
Продукти:
- гарбуз — 500 г;
- куряче філе — 300 г;
- оливи — 40 г;
- моцарела — 100 г;
- рукола — 40 г;
- сіль і перець — до свого смаку;
- лимонний сік — 1 ст.л;
- оливкова олія — 2 ст.л;
- розмарин — гілочка.
Рецепт приготування
Відварити куряче філе в підсоленій воді 20 хвилин, остудити. Гарбуз почистити від шкірки та насіння, нарізати тонкими скибочками, обсмажити на тихому вогні на мінімальній кількості рослинної олії до готовності з додаванням розмарину. Остиглий гарбуз та куряче філе нарізати невеликими шматочками, скласти в глибоку миску.
Сир в цьому салаті необхідний, як варіант — моцарела, вона без яскраво вираженого смаку і не буде домінувати в салаті. Також додати оливи, сіль та перець до свого смаку. Всі інгредієнти гарненько полити лимонним соком.
Зелень в салаті також необхідна, а гіркуватістю руколи добре поєднується з солодким гарбузом, прісною куркою та моцарелою. Заправити салат слід оливковою олією й акуратно перемішати. Салат з гарбузом та куркою готовий до подачі.
Гарбузовий фреш з яблуком
Це смачний, корисний, красивий та яскравий напій. І хоча напій дуже яскравий, що завжди так подобається дітям, в ньому відсутні шкідливі, особливо для дитячого здоров'я, харчові барвники. Яскравий колір напою виходить завдяки м'якоті гарбуза.
Для цього напою вибирайте кисло-солодкі яблука та яскравий гарбуз зі смачною, ароматною, солодкою м'якотою. Напій виходить густим, ніжним, оксамитовим.
Продукти:
- гарбуз — 250 г;
- яблуко — 250 г;
- лимонний сік — 1 ч.л або апельсиновий сік — 1 ст.л;
- кориця — щіпка (за бажанням)
Рецепт приготування:
Яблука та гарбуз почистити, видалити серцевину. М'якоту нарізати на невеликі шматочки та пропустити через соковитискач. Якщо соковитискача немає, то можна скористатися блендером або теркою та віджати сік через марлю.
У фреш додати кілька крапель лимонного соку щіпку кориці та перемішати.